Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Televizija in težave s pozornostjo

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 23. 05. 2009 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2009 / 07:20

Televizija in težave s pozornostjo

Po ugotovitvah različnih strokovnjakov naj bi bilo predolgo gledanje televizije krivo za pešanje pozornosti in sposobnost koncentracije pri otrocih. Po nekaterih navedkih naj bi predolgo gledanje v zaslon celo fizično okvarilo in poškodovalo otrokov sistem za ohranjanje pozornosti. V neki raziskavi je dr. Aric Sigman odkril, da imajo osnovnošolski otroci težave pri vračanju v šolo, ker med počitnicami preživijo preveč časa sami z »nadomestnimi varuškami« – televizijo in računalniki.
Po ugotovitvah različnih strokovnjakov naj bi bilo predolgo gledanje televizije krivo za pešanje pozornosti in sposobnost koncentracije pri otrocih. Po nekaterih navedkih naj bi predolgo gledanje v zaslon celo fizično okvarilo in poškodovalo otrokov sistem za ohranjanje pozornosti. V neki raziskavi je dr. Aric Sigman odkril, da imajo osnovnošolski otroci težave pri vračanju v šolo, ker med počitnicami preživijo preveč časa sami z »nadomestnimi varuškami« – televizijo in računalniki. V razgovorih s tisoč otroki jih je 50 % izjavilo, da so večino časa preživeli sami in za računalniki. Le 13 % otrok je izjavilo, da so večino časa preživeli z drugimi otroki.

Pri vračanju v šolo so imeli trije od štirih otrok težave pri druženju. Dr. Sigman je ta pojav poimenoval »septembrska motnja v obnašanju«. Poletne počitnice otroci preživijo ob gledanju televizije, interneta in igranju z računalniki. To jih naredi bolj sebične. Ne naučijo se n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh