Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odgovorno evropsko državljanstvo

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 30. 05. 2009 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2009 / 07:42

Odgovorno evropsko državljanstvo

Ali se še spominjate referendumskega vprašanja, na katerega s(m)o odgovarjali 23. marca 2003? Glasilo se je: Ali se strinjate, da Republika Slovenija postane članica Evropske unije (EU)? Z besedo da je nanj ob nekaj več kot 60-odstotni volilni udeležbi odgovorilo 869.171 volivcev, kar je pomenilo skoraj 90 odstotkov veljavnih glasov. S to odločitvijo v roki je nato naša država 1. maja 2004 vstopila v povezavo in tako postala soodgovorna zanjo.
Ali se še spominjate referendumskega vprašanja, na katerega s(m)o odgovarjali 23. marca 2003? Glasilo se je: Ali se strinjate, da Republika Slovenija postane članica Evropske unije (EU)? Z besedo da je nanj ob nekaj več kot 60-odstotni volilni udeležbi odgovorilo 869.171 volivcev, kar je pomenilo skoraj 90 odstotkov veljavnih glasov. S to odločitvijo v roki je nato naša država 1. maja 2004 vstopila v povezavo in tako postala soodgovorna zanjo. Pa ne država kot politična ali celo zgolj oblastna elita, temveč kot državljansko občestvo, ki je v evropskem povezovalnem projektu z ogromno večino prepoznalo enega svojih bistvenih ciljev. Razločno ga je imelo pred očmi v celotnem procesu demokratizacije in osamosvajanja.


Toda, ali se nekaj let pozneje še zavedamo, zakaj smo si izbrali ta cilj? K vnovičnemu razmisleku o njem nas ta čas vabijo skorajšnje volitve poslancev Evropskega parlamenta, edine neposredno voljen...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh