Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fruktoza ali sadni sladkor

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 27. 06. 2009 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2009 / 12:13

Fruktoza ali sadni sladkor

Ko prebiramo deklaracije izdelkov, večkrat naletimo na fruktozo. Diabetiki jo dobro poznajo, sicer pa, verjetno zaradi svoje cene, ni v splošni uporabi. Vsi fruktozo uživamo vsak dan. Če pojemo veliko sadja, zaužijemo dovolj fruktoze za telesne potrebe. Pripravljati sladke jedi s fruktozo ni nič posebnega, le nekaj osnovnih zakonitosti moramo upoštevati in jedi bodo okusne, praznične in zdrave, odvisno od našega razpoloženja in namena.

Fruktoza spada med enostavne ogljikove hidrate. Sem spadajo še glukoza (grozdni sladkor), saharoza (namizni sladkor) in laktoza (mlečni sladkor). Namizni sladkor vsebuje polovico glukoze in polovico fruktoze.

Fruktoza se nahaja v medu, agavinem sirupu, sadju, zelenjavi, predvsem korenovkah, korenju, rdeči pesi, kolerabi, v sladkem grahu in koruzi. Fruktozo industrijsko pridobivajo iz sladkega sadja. Je zelo sladka, slajša od glukoze in saharoze.

Prednost fruktoze je nje...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh