Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koprc — zdravilna začimbnica

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 01. 08. 2009 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 09:19

Koprc — zdravilna začimbnica

Koprc ali koper (latinsko Anethum graveolescens) je vrtna zdravilna začimbnica z rumenimi cvetovi v kobulih. Pri nas ga uporabljamo pri vlaganju kumaric, na severu, posebej pa v ruski kuhinji pa ga najdemo v skoraj vsaki solati, juhi, omaki, kot dodatek k pečenemu mesu, radodarno ga posujejo celo na pico. Očitno je bil koprc v preteklosti bolj čislan kot v sodobni kuhinji. Seme kopra je imelo tako veliko vrednost, da so ga uporabljali celo za plačilo davščin. Stari Egipčani so ga uporabljali kot blažilo, Grki pa so vedeli, da ustavlja nadležno kolcanje. V srednjem veku so menili, da koprc varuje pred čarovništvom.

V tem času samosevni koprc že bogato cveti in dela tudi uporabno seme, čeprav v kuharskih receptih najpogosteje zasledimo puhaste aromatične sivo zelene liste. Če želimo imeti vse leto sveže liste, koprc sejemo vsak mesec do poznega poletja. Listi imajo vonj janeža in limone, nežni okus pa spominja na janež in peteršilj. Seme ima...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh