Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najvišja razumnost

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 05. 09. 2009 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2009 / 06:26

Najvišja razumnost

Ob kupu znanja, podatkov in odkritij, ki jih danes ponujajo človeku, se postavlja vprašanje, kako naj ta razloči med njimi in kam naj pri tem umesti vero. Javno mnenje vero pogosto povezuje s čustvi, preteklostjo, z otroki, s starejšimi, oddaljenim vaškim prebivalstvom.

Ob kupu znanja, podatkov in odkritij, ki jih danes ponujajo človeku, se postavlja vprašanje, kako naj ta razloči med njimi in kam naj pri tem umesti vero. Javno mnenje vero pogosto povezuje s čustvi, preteklostjo, z otroki, s starejšimi, oddaljenim vaškim prebivalstvom. Zaradi pomanjkanja izkušnje in vzgoje ter tudi zaradi načina življenja ostaja vera pri mnogih manj pomembna, ne začutijo je kot osebni temelj, izvir ljubezni, zlasti pa ne kot nekaj, kar je razumno, vredno globljega zanimanja.

Dolgoletni vzgojitelj mladih Luigi Giussani je imel podobne težave pri predstavitvi vere mladim na šoli, kjer je učil. Postopno je spoznal, da je za govor o veri potrebno uporabljati razum.

Z razumom je mogoče sprejemati stvarnost, ki vključuje tudi skrivnost in kaže na globlji, presežni temelj. Razumnost vere sta spoznala učenca Janez in Andrej, ko sta prvič prišla k Jezusu in se z njim ves dan pogovarjala. On jima je odkril resnico, ki je odgovarjala njihovi biti, temu,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh