Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mistika in blato

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 10. 10. 2009 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2009 / 07:18

Mistika in blato

Misel je oblikoval sveti Irenej, ki se je ognjevito bojeval za priznanje božjega učlovečenja nasproti gnosticizmu. Francoski mislec Olivier Clément je poudaril, da mora duhovnost od znotraj preseči prevladujoče silnice modernosti. Ta se je skušala osvoboditi od celovitega mišljenja prejšnje dobe.

Misel je oblikoval sveti Irenej, ki se je ognjevito bojeval za priznanje božjega učlovečenja nasproti gnosticizmu. Francoski mislec Olivier Clément je poudaril, da mora duhovnost od znotraj preseči prevladujoče silnice modernosti. Ta se je skušala osvoboditi od celovitega mišljenja prejšnje dobe. S tem je spodbudila raziskovanja v vseh smereh, toda njen tok je šel tako daleč, da je izgubil povezavo s človekom. Zato potrebuje duhovnost, da bi se osvobodila
niča in začela spet služiti dostojanstvu človeške osebe in skrivnosti stvarjenja.

Kot odgovor na razbohoteni nič in strah krščanstvo oznanja vstalega Kristusa, zmagovalca nad smrtjo in hudobijo. Za novo duhovno sintezo je potrebno poglobiti solidarnost kot vez edinosti v človeštvu. Namreč, prvi človek, Adam, je bil razbit in prestrašen v svoji smrti in krhkosti, novi človek, Kristus, pa je z ljubeznijo spremenil minljivost in poraze v novo bivanjsko trdnost in povezanost.

Nekateri ljudje odklanjajo vero, ke...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh