Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrbna mama

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 17. 10. 2009 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 09:31

Skrbna mama

Ljudska vraža govori, da nam lahko zleze v uho. Tako razmišljajo ljudje tudi drugod, ne samo v naših krajih. Celo strokovno ime jo zaznamuje kot takšno, čeprav to ni res, kajti praznoverje je seveda tudi v tem primeru sprto z resnico.


Ljudska vraža govori, da nam lahko zleze v uho. Tako razmišljajo ljudje tudi drugod, ne samo v naših krajih. Celo strokovno ime jo zaznamuje kot takšno, čeprav to ni res, kajti praznoverje je seveda tudi v tem primeru sprto z resnico. Verjetno k takšnemu razmišljanju nagovarja njen videz, predvsem trde klešče na njenem zadku, kot nalašč prirejene za luknjanje ušesnih bobničev ... Strigalic pa naši ušesni bobniči v resnici še zdaleč ne zanimajo.

Navadna strigalica (Forficula auricularia) živi v skritih in temnih mestih, kjer vlage ne manjka. Včasih jo bomo presenetili pod skalo, drugič pod odstoplim lubjem trohnečega hloda, v stelji, pogosto tudi v vlažni kleti. Je ena najbolj zvestih prebivalcev naših vrtov, kjer se podnevi skriva pod večjimi grudami prsti ali v kompostu. Zagotovo jo boste presenetili, kadar boste dvignili kos lesa, ki je dlje časa ležal na zemlji. Skrivališče zapusti šele z več...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh