Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črna redkev – hrana in zdravilo

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 14. 02. 2009 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 06:24

Črna redkev – hrana in zdravilo

Egipčani so med gradnjo piramid redno uživali solato s črno redkvijo, čebulo in česnom. Redkev so spoštovali kot eno največjih koristi za njihovo zdravje. Danes, ko znova vse bolj spoštujemo naravne načine varovanja zdravja, je črna redkev spet stopila na zmagoslavni oder v boju s prehladnimi obolenji in še čim. A če se ozremo na naš jedilnik, jo le redko uživamo. Verjetno zato, ker je težko prebavljiva in povzroča napenjanje, ali pa ne vemo, kako bi jo uvrstiti v jedilnik. Lotimo se črno-bele zimske zelenjave.

Redkev, tako kot veliko drugih zelenjavnih in sadnih vrst, k nam prihaja iz Azije. Vse redkve imajo podobne zdravilne učinkovine, pa naj imajo rdečo, rožnato, črno, zeleno ali belo lupino, naj bodo okrogle ali podolgovate. Črna redkev (Raphanus sativus), ki jo tokrat postavljamo na prvo mesto, so v zdravilstvu in prehrani uporabljali že od nekdaj. Na veliko so jo gojili Kitajci, Grki, Egipčani in Rimljani, torej sama velika ljudstva.<...>

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh