Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dišeči majaron

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 02. 2009 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 06:27

Dišeči majaron

Marajon je začimba, ki jo uporabljamože dolgo časa. Klobase brez majarona bi bile puste, dodajamo ga številnim mesnim jedem, enolončnicam in pečenemu krompirju. V moderni kuhinji ga izriva origano, majaronov botanični bratec. A majaron je dobro znan tudi v ljudskem zdravilstvu. V preteklih časih je veljal za rastlino zvestobe, saj je vejica, utrgana z istega grma, napovedovala medsebojno zvestobo ženinu in nevesti. Iz majarona pripravljamo čaj, alkoholni izvleček in olje. Uporabljajo ga tudi v kozmetični industriji za izdelavo mila. Odlično uspeva tudi v lončkih na okenski polici, zato je majaron gotovo eno izmed zelišč, ki mora najti mesto v našem domu.



Majaron, latinsko »Origanum majarona«, je prikupen grmiček, ki v celinski Sloveniji ne bo preživel zime, zato ga poleti, julija in avgusta, pred oziroma med cvetenjem pridno obrezujemo in obtrgujemo, in sicer lističe in vejice, s čimer moč eteri...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh