Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot vabi k spreobrnjenju

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 28. 02. 2009 / 23:00
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2009 / 06:47

Križev pot vabi k spreobrnjenju

Premišljevanje križevega pota danes poznamo kot obliko pobožnosti do Kristusovega trpljenja; molimo ga navadno ob petkih, še posebej redno in pogosto tudi ob drugih dnevih v postnem času. Kam sega ozadje premišljevalne molitve, kdo je dogodke velikega petka »razdelil« na štirinajst postaj in kako so se iz ljudske pobožnosti razvile pasijonske procesije, smo se pogovarjali s profesorjem cerkvene zgodovine na Teološki fakulteti v Ljubljani prof. dr. Metodom Benedikom.
Premišljevanje križevega pota danes poznamo kot obliko pobožnosti do Kristusovega trpljenja; molimo ga navadno ob petkih, še posebej redno in pogosto tudi ob drugih dnevih v postnem času. Kam sega ozadje premišljevalne molitve, kdo je dogodke velikega petka »razdelil« na štirinajst postaj in kako so se iz ljudske pobožnosti razvile pasijonske procesije, smo se pogovarjali s profesorjem cerkvene zgodovine na Teološki fakulteti v Ljubljani prof. dr. Metodom Benedikom. Naš sogovornik pa je tudi kapucin, ki je dolga leta bival in deloval v samostanu v Škofji Loki, v skupnosti torej, kjer je pred tristo leti p. Romuald napisal besedilo Škofjeloškega pasijona, ki ga bodo v marcu in aprilu spet uprizorili na škofjeloških mestnih ulicah.



Od kdaj poznamo pobožnost križevega pota?
Pravzaprav natančnih podatkov nimamo. Zametki segajo v čas križarskih vojn, ko so se križarji vračali iz Svete dežele in pripovedovali, da so...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh