Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tam, kjer Raba žubori

Za vas piše:
Bojan Zadravec
Objava: 10. 04. 2010 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2011 / 10:14

Tam, kjer Raba žubori

V Porabju, ki je geografsko in kulturno del Prekmurja, živi okoli tri tisoč Slovencev na ozemlju, ki meri 94 kvadratnih kilometrov. Na severu meji na reko Rabo, na jugu in zahodu pa na mejo s Slovenijo in z Avstrijo.
V Porabju, ki je geografsko in kulturno del Prekmurja, živi okoli tri tisoč Slovencev na ozemlju, ki meri 94 kvadratnih kilometrov. Na severu meji na reko Rabo, na jugu in zahodu pa na mejo s Slovenijo in z Avstrijo. Ta hriboviti svet pokriva prodnata in ilovnata zemlja. Naselja so na južnih pobočjih in na severnem ravninskem delu. To so slovenske vasi na Madžarskem: Števanovci, Andovci, Verica-Ritkarovci, Slovenska ves, Sakalovci, Dolnji in Gornji Senik. Približno sedemsto Slovencev živi v mestu Monošter, kjer je tudi edina železniška postaja v Porabju. Nekdanje slovensko ozemlje je segalo mnogo dalje na sever, o čemer pričajo pomadžarjena imena vasi. Na primer Kerca iz Krčica.

V Porabju so tri župnije: Gornji Senik, Dolnji Senik in Števanovci. Najstarejša med njimi je gornjeseniška, omenjena že leta 1698. Ta cerkev je posvečena sv. Janezu Krstniku. Poleg fresk je zanimiva zaradi napisa na slavoloku: Hvalite Gospoda vsi narodi. To je edini slovenski napis v cerkvi na...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh