Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oreščki akažu - okusni in uporabni

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 24. 04. 2010 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2010 / 06:46

Oreščki akažu - okusni in uporabni

Če oreščkov akažu ne poznamo pod tem imenom, so nam morda bolj znani kot indijski oreščki ali anakardi. Oreščki akažu so okusni, mastni in milo sladki. Ko ugotovimo, kako izjemno vsestranski so, jih uporabljamo za gostilo juham, omakam, kot nadomestek za smetano.
Če oreščkov akažu ne poznamo pod tem imenom, so nam morda bolj znani kot indijski oreščki ali anakardi. Oreščki akažu so okusni, mastni in milo sladki. Ko ugotovimo, kako izjemno vsestranski so, jih uporabljamo za gostilo juham, omakam, kot nadomestek za smetano. Če jih kaj ostane, grizljamo kar cele, otroci pa bodo najbolj veseli oblitih s čokolado. Še kak zadržek? Sama poznam le enega, povezanega z globino žepa.

Indijski oreščki so pravzaprav semena zelo nenavadnega sadeža drevesa mahagonovec (cashew tree – akažujevo drevo), ki je sestavljen iz akažujevega jabolka, ki spominja na naše kutine, in ukrivljenega prirastka na koncu sadeža, imenovanega akažujev orešček. Ko jabolko dozori, je lesketajoče se rumene barve. Po dozoritvi je obstojno le 24 ur, nato se mehko meso sadeža pokvari. Meso sadeža stiskajo celo v sok, po okusu podoben limonadi. Prav zaradi slabe obstojnosti jabolko ni tržno zanimivo, je pa zanimivo za domačine. Drevo je doma...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh