Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po sledeh »Aleksandrink«

Objava: 24. 04. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2010 / 06:37

Po sledeh »Aleksandrink«

Potomci in podporniki aleksandrink iz Slovenije smo v marcu obiskali Egipt, da spoznamo življenje in delo aleksandrink, žensk, ki so od konca 19. do srede 20. stoletja puščale svoje sledi v senci palm in piramid.
Skrb za ohranitev spomina na Slovenke v Egiptu

Potomci in podporniki aleksandrink iz Slovenije smo v marcu obiskali Egipt, da spoznamo življenje in delo aleksandrink, žensk, ki so od konca 19. do srede 20. stoletja puščale svoje sledi v senci palm in piramid. Takrat sta jim mesti Aleksandrija in Kairo ponujali delo sobaric, varuhinj otrok in dojilj. Zaslužek so vestno pošiljale domov, da so lahko domači preživeli težka obdobja revščine in pomanjkanja.

Na kairskem pokopališču smo se prvi dan potovanja, 25. marca, udeležili slovesnosti ob odkritju spominske plošče vsem Slovencem, pokopanim v Egiptu. Pobudo za njeno postavitev je dala Mestna občina Nova Gorica. Ploščo, delo prof. Vladimirja Pezdirca, so odkrili slovenski veleposlanik v Egiptu, Borut Mahnič, glavni tajnik Slovenske izseljenske matice, Janez Rogelj, in predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, Dejana Baša.

Domače note slovenskih ljudskih pesmi je na orglic...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh