Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bazilike za posebno milost vernikom

Za vas piše:
K.H.
Objava: 15. 05. 2010 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2010 / 06:25

Bazilike za posebno milost vernikom

Šestnajstega maja bo Cerkev v Sloveniji dobila sedmo baziliko – cerkvam Matere usmiljenja (ali frančiškanska) v Mariboru, Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori, lurške Matere Božje v Brestanici, Žalostne Matere Božje v Stični, Marijinega obiskanja v Petrovčah in Marije Pomagaj na Brezjah se bo pridružila še božjepotna gotska cerkev Marije Zavetnice na Ptujski Gori.
Katera cerkev lahko pridobi naziv bazilika?

Šestnajstega maja bo Cerkev v Sloveniji dobila sedmo baziliko – cerkvam Matere usmiljenja (ali frančiškanska) v Mariboru, Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori, lurške Matere Božje v Brestanici, Žalostne Matere Božje v Stični, Marijinega obiskanja v Petrovčah in Marije Pomagaj na Brezjah se bo pridružila še božjepotna gotska cerkev Marije Zavetnice na Ptujski Gori. Po vsem svetu je danes okrog 1600 bazilik – največ, 540, jih je v Italiji, v Franciji jih je 168, na Poljskem 117, v Španiji 102, na Hrvaškem sedem.

Ime bazilika izhaja iz grščine, grško basilike, basilikos pomeni »kraljevski«, tako so namreč v antičnih Atenah poimenovali dolge pravokotne stavbe, kjer so prebivali najvišji atenski upravni dostojanstveniki, v njej je prebival arhon basileus, »kralj sodnik«. Od Grkov so dve stoletji pred Kristusom prevzeli ime basilica Rimljani za velike pokrite javne dv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh