Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družbeni spopad ali dialog?

Janez Juhant
Za vas piše:
Janez Juhant
Objava: 29. 05. 2010 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2010 / 06:49

Družbeni spopad ali dialog?

Politiki in njihovi lakaji bodo morali prenehati obtoževati druge in sami začeti dialog za iskanje novih poti iz krize družbe ter dejavno spodbujati k dialogu vse vpletene. Dialog pomeni vključevanje drugih, če le mogoče vseh, posebno mladih, ki jim v družbi (in, priznajmo, tudi v Cerkvi) ne posvečamo dovolj pozornosti.

Po okrogli mizi o gospodarski krizi prejšnji teden v prostorih Družine – ravno na večer dneva demonstracij mladine – je eden izmed udeležencev izrazil obžalovanje, da je bila večina udeležencev črnogleda. Je lahko kristjan pesimist in kaj to pomeni? Kristjani so imeli glede družbenega položaja različne poglede, odvisno od priložnosti in od njihove vloge v družbi, od bega iz družbe in uporov oblasti do tvornega in pogubnega sodelovanja. Dvoje naj bi bilo vodilo: družbena pravičnost in nepopolnost ‘zemeljskih stvari’, čeprav niso vedno živeli tako, da bi jim bilo vse skupno (Apd 4,32).

H. Wilkoszewski (Inštitut Max-Planck) ugotavlja, da staranje družbe spodbuja razpravo o pokojninah, a obenem pa družba postaja neprijazna do družine in mladih. Starejši niso za podaljševanje delovne dobe ali zmanjševanje pokojnin, pač pa od mlajših zahtevajo, da več prispevajo za pokojnins...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh