Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uspešna tujka

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 12. 06. 2010 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2010 / 07:47

Uspešna tujka

Naseljevanje tujerodnih živalskih in rastlinskih vrst ima vedno samo negativne učinke. Številne okrasne rastline iz drugih celin, ki so že davno prestopile plote in ograje okrasnih vrtov, se danes bohotijo na bregovih rek, ob prometnicah in na ledinah.

Naseljevanje tujerodnih živalskih in rastlinskih vrst ima vedno samo negativne učinke. Številne okrasne rastline iz drugih celin, ki so že davno prestopile plote in ograje okrasnih vrtov, se danes bohotijo na bregovih rek, ob prometnicah in na ledinah. V naših krajih jih ne pesti nobena bolezen, domače rastlinje, ki bije medsebojni boj za obstanek v naših krajih tisočletja, pa pred pritepenkami iz neznanih krajev kloni. Isto velja za živalske vrste, ki smo jih ljudje prinesli v naše kraje iz drugih koncev sveta.

Harlekinska pikapolonica (Harmonia axyridis) je doma v severnovzhodni Aziji. Pred 25 leti so jo zanesli v Severno Ameriko, pred nekaj leti pa tudi v nekatere evropske države. Kot uspešno plenilko listnih uši so jo zanesli k nam zaradi biološkega nadzora na vrtovih in poljih. Ta vrsta spada med večje vrste teh ljubkih hroščkov. Žal njenega jedilnika ne sestavljajo zgolj listne uši in druge žuželke z mehkim hit...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh