Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Domači paradižnik!

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 31. 07. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2010 / 11:06

Domači paradižnik!

Končno smo dočakali pravo domačo bero paradižnika. Na ta okus smo čakali vso zimo in pomlad. A vse ob svojem času. Sočno sadje in zelenjava najbolj prijata poleti, ko telo kar kliče po osvežitvi. S sočnim paradižnikom uspešno preganjamo vročino in obenem preskrbujemo telo z zalogami mineralov, vitaminov in zaščitnih snovi. Najbolj smo navajeni uživati rdeč okrogel paradižnik, čeprav je paradižnikov več kot 930 vrst. Paradižnik je tudi rumen, zelen in bel, pa skoraj čokoladen, progast, jajčast, srčast, hruškast, zelo droben in skoraj neverjetno velik. Poleti je skoraj vsak dan na naši mizi slasten, zrel, sladko-kisel paradižnik.

Paradižnik je vsestranska zelenjava, določeno obdobje v nedavni zgodovini ni bil posebej cenjen. Ko so ga španski zavojevalci leta 1523 pripeljali na evropska tla, je veljalo, da je rastlina v celoti strupena. Plodovi paradižnika so bili rumeni in beli ter očitno premalo vabljivi. Šele v 18. stoletju so k nam prišli še rdeči paradižniki....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh