Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Islam in Evropa

Marko Kremžar
Za vas piše:
Marko Kremžar
Objava: 07. 08. 2010 / 22:00
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2010 / 06:14

Islam in Evropa

Nedolgo tega smo lahko brali, da je neki turški diplomat utemeljeval pristop svoje države v Evropsko zvezo z dejstvom, da so Turki v Evropi že šest stoletji, kar je res. Seveda kot dober diplomat ni povedal, kako so njegovi predniki prišli v Evropo. To pa ima zgodovinsko ozadje, ki obsega dobo nad tisoč let, kar je za človeka, ki ni zgodovinar, prevelik časovni razmik, da bi ga lahko zajel v enem pogledu.
Nedolgo tega smo lahko brali, da je neki turški diplomat utemeljeval pristop svoje države v Evropsko zvezo z dejstvom, da so Turki v Evropi že šest stoletji, kar je res. Seveda kot dober diplomat ni povedal, kako so njegovi predniki prišli v Evropo. To pa ima zgodovinsko ozadje, ki obsega dobo nad tisoč let, kar je za človeka, ki ni zgodovinar, prevelik časovni razmik, da bi ga lahko zajel v enem pogledu. Ker postaja na začetku novega tisočletja po vsem globaliziranem svetu islam, najmlajši od abrahamskih monoteizmov, ki so ga v ta del Evrope prinesli nekoč prav Turki, znova pomemben kulturno-gospodarski pa tudi politični dejavnik, sem si za njegovo razumevanje pomagal z naslednjim pregledom, ki morda lahko koristi še komu.

Začetki islama
Islam, vera, ki jo je začel arabski trgovec Mohamed (570–632), temelji na judovsko-krščanskem izročilu. Navadno navajajo kot njen pričetek leto 630, ko je Mo...

Preberi tudi

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh