Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sočne sladke breskve

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 08. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2010 / 10:15

Sočne sladke breskve

Kdor ni utrgal dobro zrele breskve, ne ve, kaj je božanski okus. Ker je breskev drevo vinorodnih krajev, je, žal, ni na vsakem slovenskem vrtu. A naša dežela je tako bogata, da se lahko oskrbimo z obilo domačih zrelih dišečih plodov, ki se jih najprej dodobra najemo, nato iz njih pripravimo peciva, sladice, sok ali kompot. Breskve pa niso le okusne, marveč tudi zdrave.

Rumena, oranžna, rdeča – barve izdajajo, da je v lupini in mesu veliko karotenoidov in antioksidantov. Breskve karotenoide potrebujejo za lastno zaščito pred plesnimi, bakterijami in žuželkami. Tudi drobne dlačice odvračajo žuželke. Ksantofili – rumena barvila plod varujejo pred škodljivimi učinki sončne svetlobe. Vse zaščitne snovi varovalno delujejo tudi v našem organizmu.

Breskve so odlična protistresna hrana. Velika količina niacina (vitamina B3) skupaj z magnezijem, selenom in cinkom izboljšuje razpoloženje in preganja živčni nemir. Zaradi vsebnosti vlaknin breskve pospešijo gibanje h...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh