Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jabolka in kostanj – kulinarični par

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 09. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2010 / 06:41

Jabolka in kostanj – kulinarični par

Letošnja jesen se je začela tako nenadno, nekaj je umanjkalo. Nizke temperature, sivo nebo, manjkal je vonj po pečenem kostanju. Kar težko smo ga pričakali. Kako prijetno je hoditi po mirnem gozdu in iskati kostanje! Nič zato, če jih najdemo le za pol lonca, želja po prvem kostanju je potešena.
Letošnja jesen se je začela tako nenadno, nekaj je umanjkalo. Nizke temperature, sivo nebo, manjkal je vonj po pečenem kostanju. Kar težko smo ga pričakali. Kako prijetno je hoditi po mirnem gozdu in iskati kostanje! Nič zato, če jih najdemo le za pol lonca, želja po prvem kostanju je potešena. Če ga naberemo kaj več, se že lotimo kulinaričnih mojstrovin. Z jabolki, ki gredo v korak s kostanjem. Včasih smo kuhan kostanj poplaknili s svežim moštom, kar ni bila preveč posrečena izbira zaradi burne prebave. Kuhana jabolka s kostanjem v jedeh, to pa je druga pesem.



Kostanj je sladko, škrobnato živilo z neizrazitim okusom. Jabolka so sladko-kisla, polna pektina in vlaknin. Obe živili skupaj pa ponujata obilo jedi. Iz kuhanih kostanjev in jabolčne čežane pripravimo okusno kašo. Če dodamo še skuto, kislo ali sladko smetano in malo sladila, dobimo jed, ki jo lahko uživamo samo ali z njo nadevamo sadje,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh