Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porabništvo in življenje

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 16. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2010 / 06:53

Porabništvo in življenje

Sveti Gregor Nazianški pravi: »Skušaj spoznati, ali je življenje to, kar živiš, ali je več od tega.« Njegova misel je aktualna, ker tako hitimo, si kopičimo delo in obveznosti. Družba obilja prenaša poudarek s človeka osebe na posameznika.

Sveti Gregor Nazianški pravi: »Skušaj spoznati, ali je življenje to, kar živiš, ali je več od tega.« Njegova misel je aktualna, ker tako hitimo, si kopičimo delo in obveznosti. Družba obilja prenaša poudarek s človeka osebe na posameznika. V ospredju ni več njegovo delo, ampak zaslužek in uživanje, da zadovolji trenutne potrebe in je gibljiv za menjavo službe, poklica, stanovanja. Sicer je najpomembnejši denar. Ker so želje večje, je treba več denarja.

Posameznika nič ne zavezuje, sam more kupiti in prodajati. Tudi njegove vrednote so relativne, znižane na želje in okuse, ki jih skuša utemeljiti znotraj demokracije. Posledice se kažejo v nesorazmerju med delom in porabo, ki ga čutijo zlasti mladi, zato bežijo v svet drog in nihilizma. Med ljudmi se večajo razlike, porabniška družba poraja nove uboge. Zlasti pa je prizadeta družina kot temeljna celica družbe, ki je ustanovno postavljena iz odnosov. Posameznik izrabi druge za okrepitev svojega jaza, potem jih pusti. Ni pri...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh