Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kostanjeva moka

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 23. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2010 / 09:30

Kostanjeva moka

Kuha, poizkuša, piše in fotografira: Mateja Reš
V teh dneh se sprašujemo, kako shraniti kostanj, da se bomo z njim dlje sladkali. Še ne dolgo tega so se spraševali, kako ga shraniti, da bodo preživeli zimo, zato so ga sušili v posebej izdelanih sušilnicah ter ga mleli v moko. Če brskamo po medmrežju ali po kuharskih knjigah, najdemo le preproste recepte za jedi iz kostanjeve moke, podobno kot so pri nas žganci in polenta. Mimogrede, polento so nekoč, preden so iz Amerike pripeljali koruzo, pripravljali iz kostanjeve moke.



Le kako se pripravi kostanjevo moko? Včasih je bilo delo seveda ročno. Kostanj so razprostrli po posebni kamniti sušilnici in ga posušili. Nato so ga olupili, malce opražili in zmleli v moko. Shranili so jo na hladnem in zdrži do konca zime. Kostanjeva moka vsebuje tudi maščobe, zato s časom skladiščenja postane žarka.

Tega se moramo zavedati tudi mi, ki kupujemo moko v vrečkah. Pravijo, da je najboljša moka tista, za katero kostanj še vedno s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh