Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prezrele banane – užitek?

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 06. 11. 2010 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2010 / 10:56

Prezrele banane – užitek?

Kuha, poizkuša, piše in fotografira: Mateja Reš
Že naslov vas tokrat razdeli v dva tabora oziroma zaseje v vas dvom. Nekateri jedo skoraj zelene banane, drugi počakajo, da postanejo pikaste, tretji jih sploh ne jedo; četrti okusa kuhanih banan ne prenašajo, petim gre v slast vse. Bi verjeli, da so prezrele banane primerne celo za zunanjo uporabo? Da jih uporabimo kot sladilo, nam je zelo znano. Alergiki jih dodajajo namesto jajc. Vsi, ki prisegamo na domač sladoled, pa jih v vseh letnih časih zamrzujemo. Dovolj razlogov za zelo poceni užitkarstvo?

Z bananami že tako ni dosti dela, ko pridejo do naše kuhinje. Ali še prej, med potjo iz trgovine, da potešijo prvo lakoto. Veliko bolj zdravo je mimogrede pojesti eno ali dve banani kot belo žemljo. Vsi sicer niso enakega mnenja, saj pri nas banane ne rastejo, zato jih med potjo čez morje umetno zorijo. Tiste z ekološkim poreklom so enkrat dražje od konvencionalno pridelanih. Banana je pravi »joker« med sadjem. Za potešitev male lakote dojenčkov, ki se navdušujejo nad prvo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh