Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jagode goji – super hrana

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 20. 11. 2010 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2010 / 13:47

Jagode goji – super hrana

Goji, slovensko navadna kustovnica oziroma latinsko Lycium barbarum je grmasta rastlina iz družine razhudnikov, doma na severu Kitajske. Za večino izmed nas je ta rastlina in njeni centimeter do dva veliki oranžno rdeči sladki plodovi novost. Pot na naše vrtove si še utira, že vnaprej pa se lahko krepčamo in sladkamo s posušenimi plodovi, ki po okusu spominjajo na rozine. Kitajski zdravilci pa tako imenovane »jagode sreče« že dve tisočletji uporabljajo za zdravljenje raznih obolenj. Razlog zato je v neverjetno visoki in raznoliki vsebnosti vitaminov, mineralov in aminokislin. Zato jo lahko z gotovostjo imenujemo super hrana.

A vsega dobrega je enkrat dovolj in pri jagodah goji je to kar hitro. Zaradi velike vsebnosti predvsem vitamina C je določen najvišji odmerek 10 g posušenih plodov na dan. Tehtali jih ne bomo, zato povejmo bolj po domače: eno prgišče jagod na dan bo dovolj. Za otroke otroško prgišče, za odrasle seveda več. Če bi pojedli recimo nekajkrat preveč jagod...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh