Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vezi med literaturama in pisatelji dveh narodov

Za vas piše:
Jože Horvat
Objava: 27. 11. 2010 / 23:00
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 11:00

Vezi med literaturama in pisatelji dveh narodov

Pogovor z dr. Ljudmilom Dimitrovom ob »Antologiji bolgarske književnosti« v dveh zajetnih delih Seznanjanje s kulturo drugega naroda neredko kmalu pospeši boljše sodelovanje z njim in tako prispeva svoj delež k utrjevanju mirnega sožitja v regiji ali tudi širše. Nekaj podobnega je moč reči za Bolgarijo, deželo, ki ni neposredna soseda Slovenije: toda medsebojno spoznavanje literature in stiki z ustvarjalci ima razmeroma dolgo tradicijo, čeprav ne vedno enako intenzivno; najbolj živo je bilo med obema svetovnima vojnama in v zadnjih desetletjih.
Pogovor z dr. Ljudmilom Dimitrovom ob »Antologiji bolgarske književnosti« v dveh zajetnih delih

Seznanjanje s kulturo drugega naroda neredko kmalu pospeši boljše sodelovanje z njim in tako prispeva svoj delež k utrjevanju mirnega sožitja v regiji ali tudi širše. Nekaj podobnega je moč reči za Bolgarijo, deželo, ki ni neposredna soseda Slovenije: toda medsebojno spoznavanje literature in stiki z ustvarjalci ima razmeroma dolgo tradicijo, čeprav ne vedno enako intenzivno; najbolj živo je bilo med obema svetovnima vojnama in v zadnjih desetletjih.

Vrhunec tega seznanjanja je zelo obsežna »Antologija bolgarske književnosti « v dveh delih, za katero je besedila izbral dr. Ljudmil Dimitrov, lektor bolgarskega jezika na ljubljanski univerzi, tekste pa je prevedlo več starejših, a tudi vrsta mladih prevajalcev, ki so študirali ali študirajo pri dr. Dimitrovu. Pogovor z njim se ni nanašal le na antologij...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh