Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sladke sledi pustnih krofov

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 05. 03. 2011 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 15:14

Sladke sledi pustnih krofov

Tudi če si tu in tam med letom privoščimo kak krof, so pustne krofe nekaj posebnega. Ob njih se vsepovsod bohoti hudomušnost norčavega pustnega časa. Priprava lepih in okusnih pustnih krofov pa je manj zabavna stran tega časa. No, za gospodinje, ki se tega lotevajo že leta, to ne velja, a tudi te krofe pripravljajo z vso skrbjo in ljubeznijo, po možnosti testo s pridnimi rokami in kuhalnico pripravljajo ročno. Vanje sta vmeseni ljubezen in dobra volja, zato jih cenimo tudi, če ni venčka ali so bolj krompirjasti kot okrogli. Vsi, ki boste krofe delali prvič, pa le korajžno naprej s tokratnimi nasveti!

PUSTNI KROFI

Za 24 krofov

  • 1kg univerzalne moke (ali pol ostre in pol gladke)
  • 100 g sladkorja
  • 60 g kvasa
  • 75 g masla ali olja
  • 6 rumenjakov
  • lupinica 1 ekološko pridelane limone
  • 4,5 dl mleka
  • 3 žlice ruma ali žganja
  • sol
  • 7,5 dl maščobe za cvrenje
  • 200 g marelične marmelade

PRIPRAVA TESTA

Pomembno je, da je moka nekaj časa na sobni temperaturi. Če je hladna, jo stresemo na pladenj in za pol ure postavimo na radiator ali v rahlo ogreto pečico. Pomembno je, da je prostor ogret in da med pripravo krofov ne zračimo ali kako drugače ustvarjamo prepiha.Mleko zlijemo v kozico, dodamo maslo, limonino lupinico in sladkor ter segrejemo na 40 °C.

Dodamo žlico moke, premešamo in nadrobimo kvas. A pazimo, da tekočina ni preveč topla, saj bi višja temperatura uničila kvasovke. Pustimo stati 5 minut oziroma toliko,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh