Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luštrek – začimba s tradicijo

Objava: 28. 05. 2011 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2011 / 13:26

Luštrek – začimba s tradicijo

Luštrek je v našem vrtu zagotovo rastlina z najbolj izrazitim vonjem. Za vse, ki radi uživajo juhe in enolončnice, je luštrek zagotovo nepogrešljiv. Za lonec juhe dovolj je že par lističev. Poleg kulinaričnih mu pripisujejo tudi zdravilno delovanje. Z njim učinkovito nadomestimo sol! Poleg listov in stebel uživamo tudi odebeljeno korenino in semena. Luštrek je zagotovo največje izmed vrtnih zelišč, morda bomo s skupnimi močmi z njim začinili kaj več kot le juho!



Luštek je tradicionalno zelišče južne Evrope. Njegova uporaba sega v rimske čase, saj je veljal za glavno začimbo v rimljanski kulinariki. Iz Italije se je rastlina razširila čez Alpe v 9. stoletju. Luštrek v južni in osrednji Evropi uporabljamo še danes, a ne v takem obsegu kot včasih, zunaj teh meja pa ni našel veliko privržencev. Poleg navadnega pri nas poznamo še škotski in črni luštrek.

Ime izhaja iz nemške besede »Lust reich« – poln veselja, kar je vč...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh