Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najbolj zgodnje jagodičje nasploh

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 11. 06. 2011 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2011 / 07:59

Najbolj zgodnje jagodičje nasploh

Količina sibirskih borovnic na naših vrtovih so zaenkrat omejene na skodelice, a v nekaj letih bodo posajeni grmi prešli v polno rodnost. Sibirska borovnica je preresetljivo zgodnja, saj najbolj zgodnje sorte rodijo pred jagodami.

Zreli plodovi so modro obarvani, lupina je tanka in se v ustih razpusti, meso je rdeče do vijolično. Vsebuje drobna semena, razporejena enako kot pri kiviju.

Kdor je že pokusil sibirsko borovnico (angl. Honeyberry – medeno jagodičje), ve, da okus nima nič skupnega z angleško inačico imena. Vsaj plodovi sort, ki jih poznamo pri nas, po okusu malce spominjajo na borovnico, rahlo pogrenijo in niso prav nič sladke, marveč kisle. Sibirska borovnica ni zrela takoj, ko je modra, marveč se mora meso iz zelene barve prebarvati v rdečo. Otrokom to ni mar. Z grmiča redno pobirajo še vijolične plodove, ki niso zreli.

Sibirska borovnica vsebuje veliko vitamina C, 170 mg na 100 g plodov, kar je več kot jagode, robide in kosmulje in skoraj tol...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh