Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sivka v kulinariki

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 16. 07. 2011 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2011 / 09:15

Sivka v kulinariki

Sivka se je v naših krajih v vrtovih dobro ukoreninila, manj pa v naših kuhinjah. Morda smo že pokusili sivkin med, ne pa kaj več. Dišeče eterično olje in indigo vijolična barva cvetov sta orožji, ki ju sivka podarja našim jedem. Pri uporabi sivke v kulinariki pomislimo na sladke jedi, a sivka in njeni listi sodijo tudi v slane jedi. V kulinariki je najbolj uporabna angleška ali navadna sivka (L.angustifolia), ki vsebuje manj kafre od francoske sivke, ki ima tudi drugačne cvetove (L. stoechas).

Natresli vam bomo nekaj namigov, kako uporabiti sivkine cvetove. Zdaj je še čas, da jih naberemo in shranimo nekaj poletja za vse letne čase.

Zelo znano je sivkino olje, pri čemer v olje nevtralnega okusa namočimo nekaj suhih cvetnih poganjkov za nekaj tednov. To olje uporabljamo za pripravo solat ali pa v kozmetične namene za kopeli in masažno.

Enako kot olje pripravimo tudi kis.

Izjemno uporaben je sivkin sladkor, ki ga pripravimo tako, da cele suhe c...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh