Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od zelene do mavrične

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 06. 08. 2011 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2011 / 08:53

Od zelene do mavrične

Vse vrste blitve so zelo zdrave in okusne

Blitva je že dolgo poznana okusna zelenjava in v zadnjem času tudi modni hit med poletnimi okrasnimi cvetlicami. To je sredozemska rastlina, ki jo med počitnicami zagotovo opazimo na obmorskih vrtovih. Njena domovina so obalna območja Sredozemlja in zahodne Azije. Za pripravo jedi so jo prvi začeli uporabljati stari Grki, z Rimljani pa je na osvajalnih pohodih prišla vse do severa Evrope.

Na prvi pogled se zdi, da je blitva, imenovana tudi mangold, v tesnem sorodstvu s špinačo, a botanično je najbližje rdeči pesi, za razliko od nje pa ne razvije gomoljev. Poznamo dve obliki. Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris je stebelna blitva, ki jo gojimo zaradi debelih, sočnih listnih pecljev. Ima manjše liste kot listna blitva var. flavescens, ki razvije veliko, bleščeče listje.

Blitva je idealna zelenjadnica za lastnike manjših vrtov. Zadovolji tudi ljubitelje špinače, saj jo uporabljamo na podoben način, obenem pa z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh