Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Breskev - na vrtu in terasi

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 13. 08. 2011 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2011 / 10:10

Breskev - na vrtu in terasi

Sadež, ki ga je »odkril« Aleksander Veliki

Po strokovnem imenu bi sodili, da breskve izvirajo iz Perzije, a samoniklo se razraščajo na Kitajskem. Tam veljajo za simbol dolgega življenja. Po svileni poti so breskve prišle v Perzijo, kjer jih je odkril Aleksander Veliki in jih nato prenesel Grkom in Rimljanom.

Prunus persica ima tri osnovne podvrste: navadna ali vinogradniška breskev, nektarina in kitajska breskev. Nektarina je torej mutacija ali bolje rečeno različica breskve z gladko kožo. V Ameriki so nektarine začeli množično gojiti na začetku 20. stoletja.

Breskve največ gojijo v Sredozemlju, Južni Ameriki, Južni Afriki in Avstraliji. Zanimivo je, da evropski in ameriški narodi prisegajo na breskve z rumenim mesom. Na Kitajskem, Japonskem in v ostalih azijskih deželah pa najraje zagrizejo v bele mesnate plodove.

Pri nas se sortiment hitro spreminja. Nove sorte odlikuje boljša obarvanost, manjša poraščenost z dlačicami, bolj poln okus. Na doma...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh