Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Shranki iz sliv in češpelj

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 20. 08. 2011 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2011 / 11:28

Shranki iz sliv in češpelj

Če bi se morali odločiti, katera marmelada nam je najboljša, bi marsikdo prisegel na češpljevo. Kako ne, saj ima neverjetno poln, žameten, skladen okus. Strokovno je pravilen izraz džem, saj je prava marmelada skuhana le iz pomaranč, vse ostalo so džemi. A mi bomo še naprej kuhali slivovo in češpljevo marmelado, pa tudi češpljev kompot ali kašasti sok iz sliv, mešanih z jabolki, breskvami, robidami ali jagodami.

Marmelada iz sliv je med najboljšimi

Če bi se morali odločiti, katera marmelada nam je najboljša, bi marsikdo prisegel na češpljevo. Kako ne, saj ima neverjetno poln, žameten, skladen okus. Strokovno je pravilen izraz džem, saj je prava marmelada skuhana le iz pomaranč, vse ostalo so džemi. A mi bomo še naprej kuhali slivovo in češpljevo marmelado, pa tudi češpljev kompot ali kašasti sok iz sliv, mešanih z jabolki, breskvami, robidami ali jagodami.

Za marmelado potrebujemo zdrave, dobro zrele plodove. Lahko uporabimo tudi manj zrele, a gredo zelo težko od koščic in imajo zelo izrazite kisline, ter niso še razvile svoje značilne arome, vendar pa so zelo primerne za osnovo mešanih marmelad. Slivova marmelada, mešana z jagodami v razmerju 1 : 1 je odlična in pretežno diši po jagodah, le sladkorja je treba dodati 350 g na kilogram očiščenega sadja, da je zadosti sladka. Če imamo domače jagode, je vredno poskusiti, tudi če pripravimo le par kozarčkov. Le dobro jih ozna...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh