Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zamrzovanje gob

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 27. 08. 2011 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2011 / 13:24

Zamrzovanje gob

Priprava na kasnejše kulinarične užitke. V vročih dneh se nekateri hladijo ob vodi, drugi pa najdemo ohladitev v prijetni senci gozdnih dreves. Vmes nabiramo maline, tu in tam najdemo še borovnico ali gozdno jagodo, a nič ne prinese takega zadovoljstva kot nabiranje gob. Večina nas pozna le tri vrste divje rastočih gob: lisičke, jurčke in dežnikarice. Če z nami ni izkušen gobar, ostanimo le pri teh treh.

Priprava na kasnejše kulinarične užitke.

V vročih dneh se nekateri hladijo ob vodi, drugi pa najdemo ohladitev v prijetni senci gozdnih dreves. Vmes nabiramo maline, tu in tam najdemo še borovnico ali gozdno jagodo, a nič ne prinese takega zadovoljstva kot nabiranje gob. Večina nas pozna le tri vrste divje rastočih gob: lisičke, jurčke in dežnikarice. Če z nami ni izkušen gobar, ostanimo le pri teh treh. Gobe po okusu dobro nadomestijo marsikateri kos mesa, a jih moramo uporabiti kot začimbo, saj so težko prebavljive. Pravi gobarji prisegajo na sušene gobe, če imamo srečo, da naletimo na manjše gobe, jih vložimo v kis, največ pa jih zamrznemo. Prednost zamrzovanja je, da gobe bistveno ne spremenijo okusa in videza. Pri vsem tem moramo upoštevati nekaj pravil.

Po gobe se odpravimo s košarico ali vrečko iz blaga, saj gobe dihajo tudi potem, ko so obrane. Starih gob ne nabiramo, saj so pogosto črvive in teže prebavljive. Grobo jih očistimo že na rastišču v gozdu. Pred...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh