Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Abecdeda sladke koruze

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 03. 09. 2011 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2011 / 10:28

Abecdeda sladke koruze

Težko najdemo zelenjavo, ki ima tako kratko sezono kot mlečna koruza. Če jo oberemo prepozno, se sladkorji pretvorijo v škrob, kar pomeni konec sladko-slanih užitkov. Koruzo si radi privoščimo v konzervi, a nekaj kozarčkov bi lahko vložili sami ali jo shranili v zamrzovalnik. Zagotovo je najboljša kuhana ali pečena ter malo osoljena.

Težko najdemo zelenjavo, ki ima tako kratko sezono kot mlečna koruza. Če jo oberemo prepozno, se sladkorji pretvorijo v škrob, kar pomeni konec sladko-slanih užitkov. Koruzo si radi privoščimo v konzervi, a nekaj kozarčkov bi lahko vložili sami ali jo shranili v zamrzovalnik. Zagotovo je najboljša kuhana ali pečena ter malo osoljena.

Nekateri spomladi na vrt posadijo nekaj zrn sladke koruze, drugi se ponjo odpravijo na bližnjo njivo, tretji jo kupijo v trgovini. Pri nas sladke koruze ne prodajajo povsod, čez lužo, v domovini koruze pa je precej drugače. Tam so naprodaj tudi posebna strgala za odstranjevanje zrn s storža.

Sladkorji se v koruzi pri določeni zrelosti začnejo pretvarjati v škrob. Navzven to opazimo tako, da se laski začnejo barvati rjavo. Pri sladki koruzi je obdobje mlečnosti daljše, pri običajnih sortah kratko. Zato sladko koruzo lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, preden jo uporabimo, običajno koruzo pa porabimo čim prej. O njeni svežini pričajo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh