Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vprašanja identitete

Za vas piše:
Peter Černic
Objava: 24. 09. 2011 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2013 / 10:42

Vprašanja identitete

Zamejsko septembrsko razmišljanje: trgatev, seminar za slovenske šolnike v Italiji in študijski dnevi Draga na Opčinah – potrjevanje identitete slovenske skupnosti v Italiji Trije pomembni dogodki, ki nimajo na prvi pogled nič skupnega, že dolga desetletja zaznamujejo zgodnje septembrske dni med Slovenci v Italiji. V prvi vrsti mislim na trgatev, ki je nedvomno eden izmed najbolj značilnih in občutenih obredov Primorske, a tudi na tradicionalni septembrski seminar za slovenske šolnike v Italiji in na prav tako tradicionalne študijske dneve v Dragi. Gre za zelo različne dogodke, ki se dotikajo prav tako različnih področij zamejskega življenja (kmetijstvo, šolstvo in kultura), a jih marsikateri Slovenec v Italiji doživlja kot neke vrste potrditev identitete slovenske manjšinske skupnosti v Italiji.
Zamejsko septembrsko razmišljanje: trgatev, seminar za slovenske šolnike v Italiji in študijski dnevi Draga na Opčinah – potrjevanje identitete slovenske skupnosti v Italiji

Trije pomembni dogodki, ki nimajo na prvi pogled nič skupnega, že dolga desetletja zaznamujejo zgodnje septembrske dni med Slovenci v Italiji. V prvi vrsti mislim na trgatev, ki je nedvomno eden izmed najbolj značilnih in občutenih obredov Primorske, a tudi na tradicionalni septembrski seminar za slovenske šolnike v Italiji in na prav tako tradicionalne študijske dneve v Dragi.

Gre za zelo različne dogodke, ki se dotikajo prav tako različnih področij zamejskega življenja (kmetijstvo, šolstvo in kultura), a jih marsikateri Slovenec v Italiji doživlja kot neke vrste potrditev identitete slovenske manjšinske skupnosti v Italiji.

Naj povem takoj, da ni moj namen razglabljati o pomenu trgatve, čeprav velja poudariti, da še danes učinkovito prenaša iz roda v rod najbolj pristne vrednot...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh