Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nešplja

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 26. 11. 2011 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2011 / 10:24

Nešplja

Zadnja med poznimi sadeži

Tisti, ki ima rad omedene tepke, bo navdušen nad nešpljami. Navdušenje nam lahko skvari le obilno peščišče. Nešplja je sadje, ki je zaradi velike vsebnosti tanina popolnoma nezrelo do slane. Zato je zagotovo to zadnje sadje, ki ga prinesemo v hišo. Če je zunaj mraz, je nešpljino drevo lahko zelo dobro skladišče, pa še paša za oči je. Sadje lahko uskladiščimo že prej. V hladnem skladišču se bodo nešplje medile nekaj tednov, v toplem prostoru pa bo šlo hitreje. A pozor, topel prostor je lahko tudi past, saj je zračna vlaga prenizka in plodovi se lahko zasušijo.

Nezrele nešplje so zelo trpke, podobno kot nezrele tepke. Ob izpostavljenosti nizkim temperaturam pa se škrob začne pretvarjati v sladkor, tanini se začnejo razgrajevati in plod dobi okus, ki bi ga lahko primerjali z že sladkanim nadevom za jabolčni zavitek.

Poleg dobrega okusa se nešplja ponaša z do 20 odstotkov sladkorjev, sadnimi kislinami, veliko pektina in nekaj čreslovi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh