Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočni kruh

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 07. 04. 2012 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2012 / 08:53

Velikonočni kruh

Iz bogatega izročila o pripravi in peki velikonočnega kruha

Ko se peče kruh, se v dom naselita poseben vonj in toplina. Za kmečkega človeka na našem podeželju je bil vselej praznik, ko je bil na mizi kruh. Praznik pa se je začenjal že, ko je gospodinja zakurila v peči, zamesila testo, ko je kruh vzhajal in je prijetno zadišalo po pečenem kruhu. Pri pripravi jedi za velikonočni blagoslov je imela priprava kruha osrednje mesto. Velikonočni kruh simbolizira Kristusovo telo, njegovo trnovo krono, v nekaterih krajih na Slovenskem tudi kamen ob božjem grobu. Kruh so nesli k blagoslovu, potem pa so ga s posebnim spoštovanjem položili na belo pogrnjeno kmečko mizo, kjer je počakal do velikonočnega zajtrka.




»Boljši kruh«

Velikonočna peka je bila na Pivškem oz. Notranjskem na veliki petek, posebno mesto pa je bilo namenjeno »boljšemu kruhu«, maslenemu ali sladkemu kruhu. Iz maslenega testa so oblikovali ple...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh