Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rabarbarine sladkosti za pomladne dni

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 12. 05. 2012 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2012 / 10:48

Rabarbarine sladkosti za pomladne dni

Če imamo v vrtu rabarbaro, nam v tem času že sili v cvet. Cvetove potrgamo, zraven pa pridno pulimo tudi stebla te zanimive rastline. Vedno se sprašujem, zakaj pravijo, da rabarbaro trgamo le do konca junija, nato pa jo pustimo rasti.
Če imamo v vrtu rabarbaro, nam v tem času že sili v cvet. Cvetove potrgamo, zraven pa pridno pulimo tudi stebla te zanimive rastline. Vedno se sprašujem, zakaj pravijo, da rabarbaro trgamo le do konca junija, nato pa jo pustimo rasti. Menda kasneje vsebuje preveč oksalne kisline, v strokovni literaturi pa sem prebrala, da ima rabarbara debelo koreniko, ki si mora do prihodnjega leta nabrati hranil, sicer životari ali celo propade. To je verjetno poglavitni vzrok za »prepoved« kasnejšega trganja. Res je, da rabarbara vsebuje oksalno kislino, le ta pa je v listih, ki so zato strupeni. Po steblih pa le posegajmo, saj vsebujejo veliko vitamina C.

S termično obdelavo vitamin C uničimo, zato bi radi preizkusili tudi kako jed iz presne rabarbare. Otroci nam pokažejo najboljši način uporabe! Lotijo se ravno izpuljenega stebla, rabarbarin klobuk pa si poveznejo na glavo. Odrasli lahko rabarbarin list uporabimo namesto košare, ko gremo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh