Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oves – zrnje, kosmiči in moka

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 26. 05. 2012 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2012 / 07:53

Oves – zrnje, kosmiči in moka

Stari znanci z novim poletom

Pšenica je že v cvetju, oves pa si vzame več časa za rast, saj zraste više in oblikuje drugačno klasje. Vsako zrno je ovito v svoj ovoj. In v vsakem se skriva bogato seme. Oves vsebuje malo kalorij, precej prehranske topne vlaknine, kar 14 % beljakovin in 8 % maščob. Je bogat vir magnezija, kalija, cinka, bakra, mangana, selena, železa, tiamina in pantotenske kisline. Vsebuje tudi rastlinske snovi, kot so polifenoli, fitoestrogeni, lignini, encimi proteaze in vitamin E. Zaradi vzajemnega delovanja ovsu lahko dodelimo ime najhrana. Oves je odličen vir sestavljenih ogljikovih hidratov, ki jih telo za vzdrževanje energije potrebuje. Vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot rjavi riž.

Poleg vseh prehranskih odlik ima tudi uporabno vrednost. Cenovno je dosegljiv, povsod ga lahko kupimo in je preprost za uporabo. Medtem ko so v angleško govorečem prostoru oluščena ovsena zrna kuhali pretežno cela, so v germanskih deželah oves...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh