Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeči ribez – ne le za marmelado

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 07. 07. 2012 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2012 / 09:43

Rdeči ribez – ne le za marmelado

Z ribezom je precej dela. Če imamo srečo in so grozdi dolgi, jagode pa debele, bo šlo kar hitro, če drobni in kratki, se bomo morali prepojiti s potrpežljivostjo. Posebej v vročini to delo ni preprosto. Nekaj pa je gotovo: par jagod ribeza pomaga pregnati vročino. O tem, kateri ribez ima največjo osvežilno moč, ni enotnega mnenja. Zagotovo ima rdeči ribez največ kisline, zato ga lahko surovega pojemo najmanj. Radi imamo ribezovo marmelado, nekateri še raje žele, vedno pa nekaj jagod rdečega ribeza shranimo v zamrzovalnik. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko uporabite rdeči ribez.

Lotimo se lepo po vrsti. Pred seboj imamo veliko skledo ali celo vedro ribeza. Če bomo kuhali sirup, stebelc ni potrebno odstraniti, sicer pa nas čaka dolgotrajno delo. Najlaže je, če dva grozda naenkrat primemo pod vrhom in s prsti druge roke potrgamo jagode s stebla. Lahko pa jih posvaljkamo z vilicami.

Če so se veje prevešale do tal, ribez operimo v grozdih in razporedimo na odceje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh