Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Božji« in muhast

Za vas piše:
France Cvelbar
Objava: 28. 07. 2012 / 22:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 07:57

»Božji« in muhast

Zmagoslavje iskalcev Higgsovega bozona Te dni smo bili priča verjetno največjemu zmagoslavju znanosti v vsej človeški zgodovini. Po porabi več deset milijard evrov in približno 40 letih svetovnih prizadevanj upamo, da s pomočjo znanosti razumemo, kako so osnovni delci, iz katerih je zgrajeno vesolje, ob velikem poku pridobili maso. Pri tem naj bi odločilno vlogo odigral magični delec, ki ga po odkritelju modela imenujejo Hig gsov bozon (HB), pogosto pa ga srečamo tudi pod imenom »božji delec«. Njegovo odkritje so razglasili v začetku julija. Da bomo vsaj približno razumeli, kaj vse je v ozadju tega odkritja, se spomnimo, kako so nas v šoli učili, da je atom najmanjši delec snovi. Več med seboj povezanih atomov je molekula. Še pred 100 leti za manjše delce, kot so atomi, niso vedeli. Vseh vrst atomov pa so v naravi našli 92, od najlažjega vodika do najtežjega urana.
Zmagoslavje iskalcev Higgsovega bozona

Te dni smo bili priča verjetno največjemu zmagoslavju znanosti v vsej človeški zgodovini. Po porabi več deset milijard evrov in približno 40 letih svetovnih prizadevanj upamo, da s pomočjo znanosti razumemo, kako so osnovni delci, iz katerih je zgrajeno vesolje, ob velikem poku pridobili maso. Pri tem naj bi odločilno vlogo odigral magični delec, ki ga po odkritelju modela imenujejo Hig gsov bozon (HB), pogosto pa ga srečamo tudi pod imenom »božji delec«. Njegovo odkritje so razglasili v začetku julija.

Da bomo vsaj približno razumeli, kaj vse je v ozadju tega odkritja, se spomnimo, kako so nas v šoli učili, da je atom najmanjši delec snovi. Več med seboj povezanih atomov je molekula. Še pred 100 leti za manjše delce, kot so atomi, niso vedeli. Vseh vrst atomov pa so v naravi našli 92, od najlažjega vodika do najtežjega urana.

Danes vemo, da so atomi sestavljeni iz jeder, ki so na poseben način z jedrsko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh