Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Država in vera v Evropi

Drago Čepar
Za vas piše:
Drago Čepar
Objava: 28. 07. 2012 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2013 / 08:22

Država in vera v Evropi

Kje smo in kam na stari celini gremo pri urejanju verske svobode V preteklih mesecih smo v Družini na primerih desetih demokratičnih držav spoznali tri glavne tipe pravnih ureditev verske svobode in verskih skupnosti: na eni strani državno cerkev, na drugi strogo ločenost verskih skupnosti od države, vmes pa sistem ločenosti in sodelovanja. Videli smo, da te države zagotavljajo visoko raven verske svobode na zelo različne načine. Zapišimo še nekaj skupnih ugotovitev o stanju in razvoju položaja verskih skupnosti in verske svobode posameznika v Evropi s poudarkom na tranzicijskih in večinsko katoliških državah.
Kje smo in kam na stari celini gremo pri urejanju verske svobode

V preteklih mesecih smo v Družini na primerih desetih demokratičnih držav spoznali tri glavne tipe pravnih ureditev verske svobode in verskih skupnosti: na eni strani državno cerkev, na drugi strogo ločenost verskih skupnosti od države, vmes pa sistem ločenosti in sodelovanja. Videli smo, da te države zagotavljajo visoko raven verske svobode na zelo različne načine. Zapišimo še nekaj skupnih ugotovitev o stanju in razvoju položaja verskih skupnosti in verske svobode posameznika v Evropi s poudarkom na tranzicijskih in večinsko katoliških državah.

Kulturne in verske posebnosti posameznih držav

Položaj verskih skupnosti odseva kulturne in zgodovinske posebnosti posameznih držav. Spremembe gredo v zadnjih desetletjih v glavnem v smeri že sedaj večinskega sistema ločenosti in sodelovanja med državo in verskimi skupnostmi; razlike se zmanjšujejo, skrajnosti izgubljajo o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh