Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrbniki državne lastnine

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 25. 08. 2012 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 07:59

Skrbniki državne lastnine

Pred novim poskusom spremembe načina upravljanja z državnim premoženjem Mnenja, da je lastnina nekaj slabega, so z zahodno civilizacijo že od zgodnje antike. V davni zlati dobi, ki so jo opevali antični pesniki, naj ljudje ne bi ločili med mojim in tvojim. Ker naj v tistih časih ne bi bilo zasebne lastnine, ni bilo pohlepa in neenakosti ter vseh drugih negativnih posledic pridobitništva. Misleci od Platona do Tomaža Mora, ki so ponujali načrte za vzpostavitev tosvetne harmonične družbe, so prav tako predlagali izkoreninjenje zasebne lastnine. Utopični sistemi seveda niso mogli zanikati obstoja premoženja, zato so predvideli posebej poklicane upravljavce tega premoženja. Platon posebej izbrane in izobražene čuvarje, Lenin pa člane partije.
Pred novim poskusom spremembe načina upravljanja z državnim premoženjem

Mnenja, da je lastnina nekaj slabega, so z zahodno civilizacijo že od zgodnje antike. V davni zlati dobi, ki so jo opevali antični pesniki, naj ljudje ne bi ločili med mojim in tvojim. Ker naj v tistih časih ne bi bilo zasebne lastnine, ni bilo pohlepa in neenakosti ter vseh drugih negativnih posledic pridobitništva. Misleci od Platona do Tomaža Mora, ki so ponujali načrte za vzpostavitev tosvetne harmonične družbe, so prav tako predlagali izkoreninjenje zasebne lastnine. Utopični sistemi seveda niso mogli zanikati obstoja premoženja, zato so predvideli posebej poklicane upravljavce tega premoženja. Platon posebej izbrane in izobražene čuvarje, Lenin pa člane partije.

Zagovorniki varovanja institucije zasebne lastnine že od Aristotela naprej so svoje zagovorništvo utemeljevali predvsem s tem, da zasebno lastništvo zagotavlja bolj učinkovito uporabo premoženja. Sedma in deseta božja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh