Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občutek manjvrednosti ali ponos?

Drago Čepar
Za vas piše:
Drago Čepar
Objava: 08. 09. 2012 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2012 / 09:49

Občutek manjvrednosti ali ponos?

Katoliško šolstvo krepi temelje slovenske države Ko je kljub nasprotovanju liberalnih in nemških krogov škof Jeglič uvajal prvo gimnazijo s poukom v slovenščini, je J. E. Krek zapisal, da pri katoličanih izginja občutek manjvrednosti. Sto let pozneje je ta občutek še vedno tu.

Katoliško šolstvo krepi temelje slovenske države

Ko je kljub nasprotovanju liberalnih in nemških krogov škof Jeglič uvajal prvo gimnazijo s poukom v slovenščini, je J. E. Krek zapisal, da pri katoličanih izginja občutek manjvrednosti. Sto let pozneje je ta občutek še vedno tu, katoliško šolstvo pa deležno podobnih nasprotovanj in celo trditev, da ogroža javne šole. Pa bi moralo biti deležno podpore in pohvale.

Od leta 1988 do 1996 sem kot član Strokovnega sveta za vzgojo in izobraževanje sodeloval pri vnovičnem uvajanju gimnazije; posvečali smo se tudi narodnostni in državljanski vzgoji, skladnosti šolske vzgoje z družinsko, možnosti uresničevanja posamičnih osebnih darov in oblikovanja skupnosti vrstnikov ob prenatrpanosti obveznih programov. Pozneje sem pod temi vidiki zasledoval razvoj zasebnih šol, posebej gimnazij. Skozi različne srednje šole sem spremljal svojih pet otrok, najmlajšega skozi Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani (ŠKG), ki jo dob...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh