Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spet rastejo gobe

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 22. 09. 2012 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2012 / 07:37

Spet rastejo gobe

Ko kuhamo kosilo, si mislimo, da so gobe namesto mesa. A to je le deloma res. Mislimo, da vsebujejo precej beljakovin, a ni tako. Vsebujejo več kot 90 % vode in le 5 % beljakovin.
Spoznajmo, kaj skrivajo v sebi in kako jih najbolje shraniti

Ko kuhamo kosilo, si mislimo, da so gobe namesto mesa. A to je le deloma res. Mislimo, da vsebujejo precej beljakovin, a ni tako. Vsebujejo več kot 90 % vode in le 5 % beljakovin. So nizkokalorične. Imajo kar trikrat manj kalorij od krompirja in se bolj približujejo kalorični vrednosti korenja ali jabolka. Od mineralov imajo gobe največ fosforja in kalija, precej cinka, bakra, železa ter nekaj natrija, kalcija, magnezija, mangana, kobalta, klora, flora in joda.

Vsebujejo tudi vitamine, a po vsebnosti teh se med seboj precej razlikujejo. V lisičkah in karžlju je veliko vitamina A, mnoge gobe vsebujejo tudi vitamine E, D in K, B1, B2 ter B3, šitake celo redki B 12! V gobah so mnoge aminokisline, ki so sestavni del beljakovin, tudi lecitin. Ker imajo gobe celično steno zgrajeno iz hitina, polisaharida, ki je težko prebavljiv, jih ne bomo jedli kot glavno jed, temveč so dodatek k jedem. Glavna kul...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh