Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bodi

Za vas piše:
Igor Grdina
Objava: 20. 10. 2012 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 08:24

Kako bodi

Od kod izvira utrjenost razrednostne razcepitve na Slovenskem? Kjer je smisel ukvarjanja z javnimi zadevami rast slehernikove blaginje, politika ni nič drugega kot vseobsežna dejavna skrb zanjo. Žrtvovanje kogar koli oziroma česar koli ni rešitev. Niti začasno ne prihaja v poštev. Ne gre namreč spregledovati, da so bili menjalci denarja, ki so se drugim naredili potrebne zato, da si je vsakdo mogel priskrbeti brezgrajno žrtveno žival, iz templja že davno izgnani.
Od kod izvira utrjenost razrednostne razcepitve na Slovenskem?

Kjer je smisel ukvarjanja z javnimi zadevami rast slehernikove blaginje, politika ni nič drugega kot vseobsežna dejavna skrb zanjo. Žrtvovanje kogar koli oziroma česar koli ni rešitev. Niti začasno ne prihaja v poštev. Ne gre namreč spregledovati, da so bili menjalci denarja, ki so se drugim naredili potrebne zato, da si je vsakdo mogel priskrbeti brezgrajno žrtveno žival, iz templja že davno izgnani.

Precej drugačna je naša izkušnja s politiko. To naj bi bila zadeva, ki je slehernikovi blaginji – tako v njeni duhovni razsežnosti kot v blagostanju – prej ovira kot pomoč. Najpogosteje jo omejuje, včasih pa je do nje zgolj ravnodušna ... Blaginja enih naj bi bila mogoča le ob zapostavljenosti drugih. Sploh pa naj bi bile teme politike omejene na nekaj vprašanj, o katerih največ vedo vnaprej izbrani ljudje. Tako se v zadnjem času pri vseh razpravah sliši beseda ekonomistov – kot se je nekoč pret...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh