Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali poznamo in znamo uporabljati laški krompir?

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 28. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2012 / 13:00

Ali poznamo in znamo uporabljati laški krompir?

Topinambur je ena izmed »vrtnin«, ki jo moramo izkopavati sproti.

Topinambur je ena izmed »vrtnin«, ki jo moramo izkopavati sproti.



Ker je topinambur ali laški krompir prišel v Evropo v 17. stoletju in se ni preveč »prijel« v naših kuhinjah, podvomimo, ali je res kaj prida. Gomolj, ki ga lahko primerjamo bolj z ingverjem kot krompirjem, je menda zelo zdrav, lahko ga jemo celo surovega. A kje ga lahko dobimo, da ga preizkusimo? Najlaže ga bomo dobili v trgovinah z zdravo hrano ali na ekološki tržnici. Topinambur je precej drag, kar je čudno, saj rastlina prosto raste tudi v divjini. Res pa je, da je topinambur ena izmed »vrtnin«, ki jo moramo izkopavati sproti, saj slabo prenaša skladiščenje. Tla so zdaj zmrznjena in težko bomo nabrali nekaj gomoljev, a ko zemlja odmrzne, le pojdimo po nekaj gomoljev za pokušino. Res je, da so gomolji divje rastočih rastlin v primerjavi z gojenim neznatni, a za prvi vtis bo tudi to dobro. Če imamo v vrtu kak odmaknjen del, kjer nas ne moti, da rastline včasi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh