Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protislovje v besedah

Janez Juhant
Za vas piše:
Janez Juhant
Objava: 28. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2013 / 10:48

Protislovje v besedah

Je religiozni fundamentalizem sploh mogoč? – Religija je presežna in prestopa ustaljene okvire Z religioznega stališča je fundamentalizem v religiji protislovje v besedah. Po bistvu religije fundamentalizem v njej ne bi bil mogoč in ne potreben, saj je vsaka religija presežna, ima torej razsežnosti, ki presegajo vse ustaljene okvire. Religija presega meje, kar je njeno bistvo. Torej religija ne more biti fundamentalistična. Kaj je fundamentalizem? Glavna značilnost fundamentalizma je njegova izključevalnost, osredinjenje oziroma fiksacija na takšnost in samo takšnost religioznega pogleda. Izvor fundamentalizma so ZDA konec 19. stoletja, kjer so se kristjani postavili po robu liberalizmu in modernizmu (prostozidarstvo!), svobodni razlagi Svetega pisma (SP) ter upoštevanju modernih družbenih in naravoslovnih tokov (npr. darvinizma). Zahtevali so zelo jasno in natančno določeno razlaganje SP (Marijino deviško rojstvo, Jezusov ponovni prihod in njegovo nadomestno žrtev, telesno vstajenje mrtvih vernih in zavračanje besedilne oziroma literarne kritike v SP). Leta 1919 je pod vplivom mladinskega gibanja v Evropi in rastočih novih cerkva v Afriki nastala World's Christian Fundamental Association, v Amsterdamu pa so leta 1948 tudi iz teh ozadij ustanovili International Council of Christian Curches. Katoliška Cerkev je še danes opazovalka v tej skupnosti.
Je religiozni fundamentalizem sploh mogoč? – Religija je presežna in prestopa ustaljene okvire

Z religioznega stališča je fundamentalizem v religiji protislovje v besedah. Po bistvu religije fundamentalizem v njej ne bi bil mogoč in ne potreben, saj je vsaka religija presežna, ima torej razsežnosti, ki presegajo vse ustaljene okvire. Religija presega meje, kar je njeno bistvo. Torej religija ne more biti fundamentalistična.

Kaj je fundamentalizem?
Glavna značilnost fundamentalizma je njegova izključevalnost, osredinjenje oziroma fiksacija na takšnost in samo takšnost religioznega pogleda. Izvor fundamentalizma so ZDA konec 19. stoletja, kjer so se kristjani postavili po robu liberalizmu in modernizmu (prostozidarstvo!), svobodni razlagi Svetega pisma (SP) ter upoštevanju modernih družbenih in naravoslovnih tokov (npr. darvinizma). Zahtevali so zelo jasno in natančno določeno razlaganje SP (Marijino deviško rojstvo, Jezusov ponovni prihod in njegovo n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh