Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Festival aleluje v Šentvidu

Objava: 20. 04. 2013 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2013 / 09:44

Festival aleluje v Šentvidu

Na velikonočni ponedeljek, 1. aprila, je po maši v župnijski cerkvi Društvo Blaž Potočnikova čitalnica v Vidovem domu v Šentvidu nad Ljubljano pripravilo festival »aleluje«. Gre za obuditev pripravljanja tradicionalne velikonočne jedi iz repnih olupkov. Jed, imenovana »aleluja«, se je ohranila marsikje v Sloveniji kot spomin na čase, ko sta v naših krajih vladali revščina in lakota. Pripravljena je iz posušenih in nato zmletih repnih olupkov, ki jih gospodinje pripravljajo na različne načine. Na letošnjem prvem festivalu je sodelovalo deset družin, ki so pripravile 12 različnih vrst »aleluje«, od tega jih je bilo največ klasično pripravljenih na tako imenovani »suhi župi«, tj. juhi, v kateri se je kuhala velikonočna šunka. Radovednost obiskovalcev je pritegnilo igranje harmonike in violine, kar je celotnemu dogodku dalo poseben pečat. Tako obiskovalci kot razstavljavci si želimo, da bi festival postal tradicionalen in da bi v prihodnje k sodelovanju privabili čim več ljudi, ki se za...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh