Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stevija namesto sladkorja

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 08. 06. 2013 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2013 / 12:19

Stevija namesto sladkorja

Stevija je postala zelo priljubljena, zato je prav, da jo omenimo tudi v naši rubriki. Glavna lastnost stevije je sladkost, čeprav ne vsebuje sladkorja. Njeni listi in stebla so 200 do 300 krat slajši od sladkorja.

Stevija je postala zelo priljubljena, zato je prav, da jo omenimo tudi v naši rubriki. Glavna lastnost stevije je sladkost, čeprav ne vsebuje sladkorja. Njeni listi in stebla so 200 do 300 krat slajši od sladkorja. Pri uživanju ne dviguje krvnega sladkorja, kot to povzročata sladkor ali med. Poleg tega ima še zdravilne lastnosti. Povečuje življenjsko energijo in izboljšuje presnovo, saj spodbuja delovanje žleze slinavke. Odvaja vodo. Vse lepo in prav, a kako jo uporabljamo v kuhinji?

Stevija je v zadnjem letu res preplavila tržišče. Tako lahko kupimo sadike rastlin, jih posadimo v vrt ali lonec in jih gojimo ves topel del leta. Ali kupimo stevijo v prahu ali v tekoči obliki kot ekstrakt, imenovan steviozid. Nikar pa ne pričakujmo, da je po okusu podobna sladkorju. Lahko bi dejali, da je osladna. Po mojem okusu se še najbolje obnese uporaba listov. Največ sladila menda vsebujejo listi tik pred cvetenjem.
Koliko listov potrebujemo, da občutimo sladkost? Odvisno od tega, k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh